Saturday, 3 November 2012

Food Nutrition

Mai rapat! Mai rapat!

Ha, ne nk cita sikit la kan. Tentang nutrisi pemakanan. Eh jap2. Yang hang mengeluh buat pa. Sblm hang nilai hang baca dlu bg perabih. Okeh? Sempoi habaq hang ;)

Sejak kebelakangan ne, aku selalu tgk gaya pemakanan org mesia ne. Kita punya makan, masyaAllah, lembu pon tkt. Kat mesia ne dh xde org miskin dh. Pocayo la kt den ne ha *eh kau ne, kejap kedah, ne nogori plak, 1malaysia la katekan. Haktuih! Lari topik plak, okeh, berbalik kepada topik kita td, kenapa aku ckp org mesia ne da xde yg miskin. Antara sbbnye, kita dh dibiasakan mkn mahal2, sedap2 *istilah aku utk mknn mhl, kt tmpt yg exclusive, tak cite lg pasal fast food. Haii.. mcm2 lg lh. 

 Kalau nk cita pasal mkn mahal ne, dulu mmg payah gila nk dpt. Kalau time aku dulu, mmg harapan la nk mkn mahal ne, mkn luar pon xde. Kalau pegi mana2, mmg abah xkn singgah mkn. Straight je ke tempat yg dituju. Aku dpt merasa mkn mhl pon ms abg aku yg 1st tu keje, ms tu br la die beli Pizza, bg adek2 die mkn, huhu. Sekarang ne, hamboi, kemain lg. Kalau mcD tu, da kira mcm mknn ruji dh. Nasi dh xpndg lgsg. Hari ne mkn kt key.ep.ci, esok kt Kenny wojes, lusa kt Chilli's, tulat tunggek xtau lah, haha. 

Variety nya.. * drooling.. O.o

Ape tu gaya makan bernutrisi? Well, jawapanya aku pon xtau, haha. Sbb aku pon selalu mkn dgn lahapnye, and disbbkan aku duduk jauh dr family pastu duit pinjaman plak bnyk *im a student;) , ape lagik, huhu. Aku tulis post ne utk kita sama2 mengamalkan cr pemakan sihat. So, sama2 la kite ye. 

Aku ade bc dr internet, kalau kita nk diet, jgn diet secara mengejut. Buat slow2, pelan2 kayuh. Kalau kau tibe2 diet scr mngejut, bdn kau xkan blh terima. Sebagai contoh, kau dh biasa mkn nasi setiap hari, tbe2 stu hari dtg satu idea gila kau "Aku nk start diet la. Xnk mkn nasi, mkn pon sikit je. Makan roti n bisikut je la". Pas buat statement mcm tu kau buat muka bangga pulak. Kau sedar x, bila da mcm tu, bdn kau akan terkuzut, die da biasa mkn nasi, tibe2 kau bg die mkn roti slice tu je sekeping. Mana nk kenyang bhaii.. Then bdn kau akan create satu mind, "Ah, aku lapar lg ne, tuan aku xbg mkn pape. Pasne aku nk rembeskan hormon bg die rs lg lapar, then mkn lg banyak, hahahaha!" Ha, hamek kau. Nk sgt diet kan, bukan diet tu. Tu makin menambahkan berat badan. 

Sebaik nya kekal kan cara mkn, cuma ubah sikit gaya pemakanan tu. Kalau kau dah biasa mkn nasi, then amek je nasi tp dlm kuantiti yg sedikit dr biasa *jgn la sebutir je kau kurgkan, sebutir nasi tu ibarat setitik peluh petani *tetiba*, then ms kau beratur nk amek lauk kt Food Court tu, kau jgn la rambang mata plak. Kalau betul nk diet, lebihkan amek sayur2, and amek proten sikit, cth mcm seketul aym ke, sekor ikan ke, seeloknya biar yg xbnyk minyak nye, mcm rebus ke, sup ke. Kuah kuahan pulak jgn la kau amek sambal cili api ke ape, konon nk kekal kan lidah melayu kau tu. Amek la mcm sup ke, xpon mkn je kering mcm tu. 

Pick good over bad!

Dan sebagusnya kau amek la mknn yg ekot piramid makanan tu. Yang kau belajar start dari tadika smpai la sekolah menengah. Lebihkan ape yg spttnya, kurangkan ape yg xpttnye pon adoyai!

Wokeh, pasal exercise plak, jogging la yg paling kerap org buat. Kalau korg nk tny aku, aku mmg xjog, mmg tidak seumur hidup ku, haha. Bukan ape, aku xde stamina, kalau kau nk ajak lumba lari pecut meh r. Ni jaguhan lari pecut sekolah, huhu. Berbalik kepada td, kalau kau xbiasa jogging, and then kau tibe2 rs nk jogging, seeloknya kau buat pelan2. Jangan la ckp nk jog, pastu kau tbe2 pegi jog 20KM plak. Gila ke ape. Buat slow2 je, mula2 g la jog dlm 20 min, and xpyh belari2 anak pon, stakat jalan je non - stop, pon ok. Bila da smggu kau buat mcm tu, badan kau akan rs biasa, then br la kau start lari2 anak itik tok wi mandi dalam kolam *tetiba lagi*. Amalkan dlm semggu lbh ke, then br la kau blh nk jogging kencang2. Lari xhengat punye, mcm kene kejar dgn polis lepas kau ngorat anak dara/ bujang die. 

InsyaAllah, kalau rajin amalkan. Badan pon akan jd sehat sejahtera. Semua ne antara nilaian, pandangan dan bacaan aku. Harap ni blh bg manfaat kt kita semua, insyaAllah. ;)

Kenapa kau kene jge pemakanan? Sebab ni ha, abah, mama, abang, kakak, adek, laki, bini, anak2. Ha, sbb mereka la. Sayangi org yg tersayang ^_^

Jangan jd cenggini sudah O.o
Nk gak anak debab mcm ne. Chumell!


#Google for more info. Sumber gambr google image.

Thursday, 1 November 2012

Mawar oh Mawar

Place: Mawar TTU 3 Utem Cafe, Melaka.

Ni cafe tmpt kolej kediaman aku. Die slalu bukak mlm je, dlm pukul 6 ptg camtu br die start operasi. Goreng - gorengan die wa ckp sama lu, mmg sodap lh. Tp syg seribu kali syg, kedai tu da tamat tender die. So sekarang ne die ganti dgn cafe br pulak, Rose. Eceh! Nk tiru gak name kedai lame, tp di omputeh kan sikit, jd la Rose. Kikiki..

Kat bwh ne antara gambar yg aku sempat amek ms mkn kt sana. Rasanya mcm ade bnyk lg je gmbr, tp lupe letak kt mane. Btw, makanan kt sini mmg murah sgt lh, smpai rs sedih ms nk byr tu, huhu. Rindu nk mkn kt kedai Mawar. :(

Nasi goreng Cili Padi, tak pedas blh mintak cili lg, ngehngehngeh.
Harga RM3.00
Rasa: 8/10

Ha, kalau nasi goreng cili padi yg dh mintk tmbh cili td xcukup pedasnya, blh mintak Sambal Belacan. Bang sambal belancan satu!
Harga RM0.00 (peree of charge)
Rasa: Mengancam! 8/10

Ini nasi goreng feveret teman, Nasi goreng USA. Dok kt Malaysia, ade hati nk mkn ns goreng luar negara, huhuhu. Ini mmg terbaik, ns goreng ne sgt3 sedap.
Harga RM4.50 *Bapak murah gila kan, mana kau nk cr ns goreng USA rege mcm tu. Skrg da xkn ada lg :'(*
Rasa: 9/10

Abang Pattani tu ckp die akan bukak kt tmpt len, tp ms tu aku terlupa plak nk tny kt mana. Kan da mnyesal.-_-"

Mawar oh mawar..

Sebijik Durian

Hidup ne macam sebijik buah durian,
Luar keras berduri, tp dlm lembut,
Bau die hamboi kate kau, tp rs die mengancham wa ckp sama lu.. ^o^

Hidup ne tough, banyak liku dan onak duri, tp kalau kita tempuh dgn kesabaran, kebaikan, usaha dan tawakal kpd Allah, penyudah yg baik dan indah sebagai ganjaran. Walaupun kadang2 penyudahnya bukan mcm yg kita nk, tp lambat laun kite sedar, ketentuan illahi tu lah yg sebaik2 nya utk kita. SubhanAllah. InsyaAllah. ^_^

Ngeh, ngeh, ngeh!

Sumber gambar Google Image 

Wednesday, 31 October 2012

Update

Blog ne tak active hampir setahun. Huh! Buat blog utk ape bhaiii? *Question to myself of cause -_-". No worry. I will be updating it soon. Soon people SOON...!

Enjoy!
Makan ^o^ Hohoho..

Sunday, 20 November 2011

Salam

Untuk entri yang pertama ni,kami akan bagi



harga - 1/10
rasa - 8/10